Casa pasivă

 

CASA DIN LEMN ECOKIT  

STRUCTURĂ PASIVA

 

O directivă europeană care a intrat în vigoare din 31 decembrie 2020 impune ca toate clădirile noi să respecte principiul „consum aproape zero energie”. În alte țări, clădiri de acest tip se construiesc de zeci de ani. În România, conceptul a pătruns doar de curând. Se numesc case pasive.

Casele pasive sunt caracterizate, în primul rând, printr-un confort termic ridicat și printr-o calitate superioară a aerului interior.

Pentru ca o casă să fie declarată pasivă termic cerința este ca întreaga clădire să nu necesite mai mult de 15 kWh/ m2/ an pentru confort termic. Pentru ca o casă să fie pasivă energetic trebuie ca ea să nu consume mai mult de 60 kWh/ m2/ an. Aici sunt incluse încălzirea, electrocasnicele și iluminatul. 

Consumul de energie pentru încălzirea unei case pasive este mai redus cu peste 75% față de consumul similar al unei case convenționale.


Principii de bază

Izolare termică – 0.10 până la 0.15 W/(m²K) Această valoare este pentru Europa Centrală. Pentru a se încadra în acest consum este necesar :

  • un minim de grosime al pereților exteriori de 25-30 de cm
  • grosime de minim 20 de cm de izolare cu vata minerală/ bazaltică este recomandată pentru pereții exteriori
  • izolația exterioară trebuie să fie continuă, pentru fundație, pereți și acoperiș
  • grosime de 40 de cm de izolație pentru acoperiș pentru a evita pierderile de căldură prin zona cea mai sensibilă a casei.

Eliminarea punților termice  – o parte a construcției care împiedică scăpările de căldură. Izolarea corectă a ramelor de binale (uși + ferestre), a contactului fundației cu solul, a legăturilor între pereți, planșee și acoperiș.

Etanșeizarea circulației aerului și ferestre extrem de eficiente – este necesar ca aerul cald din interior să nu se piardă. Se recomandă ca tâmplăria exterioară să aibă straturi de sticlă și gaz inert în interior și profile care etanșează perfect și care au o bună izolare a ramelor către pereți. 

Ventilarea aerului cu recuperarea căldurii – casa pasivă este prin definiție destul de etanșă, ceea ce duce la o nevoie permanentă de aer proaspăt. Se recomandă folosire unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură ce reduce costurile cu încălzirea prin asigurarea cantității necesare de aer proaspăt indiferent de activitățile desfășurate și a unui control al umidității.

Poziționarea clădirii corect față de punctele cardinale – aici este o cerință mai simplu de îndeplinit, care poate că e omisă din neștiință și care cu un minim efort poate aduce un aport de căldură cu cost efectiv 0. Streașina acoperișului trebuie să umbrească ferestrele vara și să permită intrarea razelor solare iarna, când soarele se deplasează mai aproape de orizont. Nu putem vorbi de casă pasivă dacă tocmai energia solară este prost sau deloc utilizată. Casa pasivă termic orientată corect spre soare este începutul tuturor demersurilor în acest sens. 

EcoKit furnizează structura de lemn a casei pasive, structură de lemn izolată corespunzător astfel încât consumul energetic să permită încadrarea casei in casă pasivă, urmând ca celelalte principii ce stau la baza încadrării unei case in ‘’casă pasivă’’ să fie gestionate de către arhitectul coordonator și beneficiar.

Propunem o variantă de structură pasivă de casă formată din perete exterior, grosime finită 37 cm, ce include 20 cm izolație vată bazaltică în interiorul structurii și 10 cm izolație exterioară cu vată bazaltică fațadă. Grosimea stratului de vată bazaltică din șarpantă de 40 cm asigură o izolație corespunzătoare unei case pasive evitând astfel pierderile de căldură.

Lemnul folosit la structură este uscat, tratat și rindeluit pe patru fețe. Pentru prinderea structurii folosim doar conectori mecanici galvanizați și omologați, cu marcajul CE. Structura de rezistență a casei de lemn este proiectată folosind softuri specializate.


DESCRIERE CASA DIN LEMN ECOKIT - STRUCTURĂ PASIVĂ 

  • PEREŢI EXTERIORI – structură 200×45 mm, lemn rindeluit pe 4 feţe şi contravântuit cu OSB clasa 3 de 12 mm pe partea exterioară
  • PEREŢI INTERIORI – structură de 150×45 mm pentru pereţii cu rol de rezistenta şi 100×45 mm pentru pereţii cu rol despărțitor
  • PLANŞEU ȊNTRE NIVELE – grinzi 200×45 mm, interax ȋntre grinzi aprox. 41.7 cm placat pe partea superioară cu OSB de 22 mm cu rol de rigidizare şi suport al parchetului
  • ŞARPANTĂ – şarpantă tradiţională 200×45 mm pentru casele cu mansardă, şarpantă industrializată formată din ferme industriale, calculată cu programul specializat MITEK; şarpantă tip terasă pentru casele cu terasă; inclusiv doua randuri de structură lemn 100x45 mm montate transversal pentru eliminarea punţilor termice
  • TALPĂ AUTOCLAVĂ – talpă de fixare a panourilor pe placă de beton, tratată special ȋn autoclavă, ȋmpotriva umidităţii dimensiuni 200x45 mm/ 150×45 mm şi 100×45 mm
  • TALPĂ SUPERIOARĂ – are rol de legatură şi fixare a panourilor ȋntre două nivele, dimensiuni 200x45 mm/150×45 mm şi 100×45 mm
  • PIESE METALICE ŞI CONECTORI SPECIALI – necesari la fixarea panourilor, planşeului şi a şarpantei
  • GRINZI şi STȂLPI DIN LEMN STRATIFICAT – sunt utilizate pentru preluarea sarcinilor ȋn cazul deschiderilor mari (unde este cazul)
  • ŞIPCI – pentru fixarea foliei anti-condens şi a învelitorii, pentru fixarea izolaţiei sub lambriul exterior
  • PLANURI DE EXECUŢIE ȊN FABRICĂ
  • VATĂ BAZALTICĂ – distribuită după cum urmează 200 mm ȋn pereţii exteriori,  100 mm ȋn pereţii interiori, 200 mm in planşeul dintre nivele şi 400 mm ȋn acoperiş
  • FOLIE BARIERĂ DE VAPORI – folosită pe partea interioară a pereţilor exteriori, ȋntre nivele şi sub acoperiş; are rolul de a ȋmpiedica pătrunderea umidităţii ȋn materialul izolator
  • FOLIE ANTICONDENS – folosită la acoperiş şi la pereţii exteriori ȋn cazul ȋn care aceștia sunt placați cu lambriu din lemn
  • TERMOSISTEM CU VATĂ BAZALTICĂ – vată bazaltică fațadă, grosime 100 mm, adeziv, plasă de armare şi masă de şpaclu - 2 mâini, tencuială decorativă inclusa (culoare alba)
  • TÂMPLĂRIE EXTERIOARĂ PVC – profil grosime 76 mm, pachet termopan triplu vitraj
  • LAMBRIU INTRADOS – lambriu de molid, impregnat
  • LAMBRIU EXTERIOR MOLID – lambriu de molid, impregnat
  • ÎNVELITOARE – tablă tip ţiglă/ tablă prefalţuită cu jgheaburi şi burlane aferente (inclusiv șipci de prindere a ȋnvelitorii)

Casa EcoKit se poate personaliza în funcție de destinația acesteia, dar mai ales ținând cont de așteptările și stilul de viață ale viitorului proprietar. Vă invităm să luați legătura cu colegii noștri pentru o discuție în detaliu despre o ofertă de preț personalizată pentru proiectul casei dvs:

Departament comercial CASE DE LOCUIT:

 Tel/Fax: +40 234 537 436
 GSM: +4 0746 016 626
 Email: ecokit@case-de-lemn.com

Secțiuni


Perete Exterior

Sarpanta Traditionala

Sarpanta Ferme Industriale

Sarpanta Terasa

Planseu Intre Nivele

Randare Exterior

Randare Interior

COLABORATORI

Green Future
foisor.eu
foisor.eu

Se procesează